Αρχική Υγεία A. Ξάνθος: Διαγωνισμός για 750 μόνιμους γιατρούς μέχρι το καλοκαίρι

A. Ξάνθος: Διαγωνισμός για 750 μόνιμους γιατρούς μέχρι το καλοκαίρι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Eπισκέψεις σε νοσηλευτικές μονάδες του νομού Ηλείας έκανε ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Πετρόπουλο.

Αρχικά, ο υπουργός επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου κατά τη διάρκεια ανοικτής σύσκεψης με τη διοίκηση, τους εργαζόμενους του ιδρύματος και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι «για αυτό το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε σήμερα, είναι ότι κλείνουμε την συζήτηση περί απαξίωσης, εγκατάλειψης και κατάρρευσης του νοσοκομείου».

Επίσης, πρόσθεσε πως «το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία που θα διασφαλίζει και την λειτουργικότητα αυτής της δομής, στην αξιοπρεπή στελέχωση των βασικών τμημάτων και κλινικών και άρα και την ποιότητα της φροντίδας προς τον κόσμο».

Όσον αφορά στην νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, ο ίδιος είπε «ότι έχει διασφαλιστεί το απαραίτητο κονδύλι για να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες και αυτό που απομένει είναι η απεμπλοκή από νομικές και διαδικαστικές εκκρεμότητες, έτσι ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το νέο τμήμα του νοσοκομείου, που ενώ είναι σχεδόν έτοιμο εδώ και χρόνια, παραμένει αναξιοποίητο».

Επίσης, ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε ότι στην προκήρυξη των 750 θέσεων μόνιμων γιατρών που θα ακολουθήσει αυτό το καλοκαίρι, θα υπάρχει πρόβλεψη για θέσεις που θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες σε νοσοκομεία με χρόνια υποστελέχωση.

Στη συνέχεια, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός εγκαινίασε τη νέα μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο.

Η νέα δομή θα εξυπηρετήσει τους 40 ασθενείς της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι μέχρι σήμερα πήγαιναν στην Πάτρα για να παρακολουθούν το πρόγραμμα, θα απορροφήσει τη λίστα αναμονής και θα αποσυμφορήσει τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ του Ρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το γεγονός ότι έχουν ήδη γίνει νέες αιτήσεις, αποδεικνύει ότι υπήρχαν ασθενείς που έμεναν εκτός προγράμματος επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στην Πάτρα.

Τη νέα μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο στελεχώνουν ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος, δύο νοσηλεύτριες και ένας φύλακας.

Αμέσως μετά, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Πύργου, όπου ο διοικητής, Κώστας Διαμαντόπουλος, έκανε δημόσιο απολογισμό του έργου του. Ο Κώστας Διαμαντόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν 88 διορισμοί στις δομές της Ηλείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προσλήφθηκαν 35 άτομα, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, στο νοσοκομείο του Πύργου αυξήθηκε σημαντικά ο ρυθμός εισροής των νοσηλευόμενων, αναδιοργανώθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, λειτούργησε για πρώτη φορά ενδοκρινολογικό ιατρείο και διασφαλίστηκε η καθημερινή εφημέρευση του Ορθοπεδικού και του Ακτινολογικού.

Όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο διοικητής είπε ότι επαναλειτούργησε ο μαστογράφος και το μηχάνημα οστικής πυκνότητας, έγινε προμήθεια υπερηχοτομογράφου, κλινικού ακοογράφου, αναίμακτου χολερυθρινόμετρου και άλλων ιατρικών μηχανημάτων, συνολικής αξίας 76.000 ευρώ.

Επίσης, εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός συνολικού προϋπολογισμού 216.500 ευρώ.

Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε ότι το 2016, το νοσοκομείο του Πύργου έλαβε έκτακτη επιχορήγηση 7,4 εκ. ευρώ για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία απορροφήθηκε πλήρως, ενώ η χρηματοδότηση αυξήθηκε από 6,34 εκ. ευρώ που ήταν το 2015, σε 8,8 εκ. ευρώ το 2017. Κατόπιν ακολούθησε ανοικτή συζήτηση μεταξύ του υπουργού Υγείας και των γιατρών, νοσηλευτών και του προσωπικού του νοσοκομείου, με τους εργαζόμενους να εκθέτουν στον Ανδρέα Ξανθό τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το νοσοκομείο Πύργου.

Στην συνέχεια, το κυβερνητικό στέλεχος επισκέφθηκε το νοσοκομείο – κέντρο υγείας Κρεστένων, όπου προγραμματίζεται να δημιουργηθεί η πρώτη δημόσια μονάδα ψυχοπροφυλακτικής φροντίδας ηλικιωμένων.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών της μονάδας, η οποία θα αναφέρεται στις παθήσεις της τρίτης ηλικίας που έχουν επίδραση στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, δηλαδή θα λειτουργεί ως συμβουλευτική μονάδα και σχεδιασμού της θεραπείας τους, αλλά όπου χρειαστεί θα υπάρχει και η δυνατότητα νοσηλείας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος συνόδευε τον Ανδρέα Ξανθό, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι η επιτόπια συζήτηση με όσους στελεχώνουν τα νοσοκομεία, αλλά και με τους τοπικούς φορείς».

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι «αυτό που σηματοδοτεί την επίσκεψή μας στο νοσοκομείο Κρεστένων, είναι ένας άλλος ρόλος για αυτό, με την δημιουργία μονάδας ψυχοπροφυλακτικής φροντίδας ηλικιωμένων και βεβαίως την αναβάθμιση της μονάδας υγείας και την ενίσχυσή της με γιατρούς».

Οι γιατροί αυτοί, όπως είπε ο Τάσος Πετρόπουλος, «θα είναι απαραίτητοι, τόσο για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, όσο και για την παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό του δήμου Ανδριτσαίνας – Κρεστένων, που είναι ένας μεγάλος δήμος και θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, στην κατεύθυνση που ήδη έχουμε σχεδιάσει για αυτόν τον σκοπό».